Prawdziwa, naturalna maślanka powstaje ze śmietany, jest efektem ubocznym wyrobu masła. Niestety, z powodu braku regulacji prawnych, wielu producentów w składzie umieszcza m.in. mleko w proszku, które zmienia produkt. Sprawdź, jak łatwo zrobić domową maślankę. Dzięki temu...
Przyda się w kuchni do gotowania, w łazience do sprzątania, a nawet do pielęgnacji. Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? To nie jest trudne zadanie, ale trwa blisko trzy miesiące. Na szczęście przez większość czasu nie trzeba z nim nic robić. Wypróbuj przepis na domowy ocet jabłkowy....
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez zamrażarki. Podczas jednych zakupów kupujemy produkty na kilka obiadów, porcjujemy je i mrozimy. Jednak warto pamiętać, jak rozmrażać mięso, by było to bezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, jak szybko rozmrozić mięso i czy można do tego użyć...
Domowy, tradycyjny bigos, to pożywne i rozgrzewające danie, do którego można wykorzystać resztki mięs i wędlin. Przygotowanie bigosu krok po kroku nie jest skomplikowane, ale wymaga trochę czasu. Warto pamiętać, że przepis na tradycyjny bigos wymaga aż trzech dni gotowania....
Omlet klasyczny przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, dlatego często serwuje się go na śniadanie czy na kolację. Ale podany z dodatkami może konkurować z obiadowymi daniami. Sprawdź nasz przepis na klasyczny omlet, a później eksperymentuj z własnymi kulinarnymi dziełami,...
Najzdrowsza ze wszystkich - mąka razowa - towarzyszy człowiekowi od kiedy zaczął zbierać zboże. Zarówno mąka pszenna razowa, jak i żytnia razowa, mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny i zawierają sporo witamin oraz minerałów. Czym różni się mąka razowa od...
Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją...
Od wyboru mąki na pierogi zależy nie tylko smak potrawy, ale również twardość i elastyczność ciasta. Sprawdź nasz przepis na ciasto na pierogi tradycyjne oraz propozycje przepisów na bezglutenowe ciasto na pierogi z wykorzystaniem mąki gryczanej, kukurydzianej, z tapioki,...
Mąka pszenna do naleśników to najpopularniejszy wybór. Jaki typ wybrać? Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach, by dobrze wyszły? Sprawdź, jak zachowają się mąka żytnia, orkiszowa, ryżowa, gryczana i kukurydziana i wybierz najlepsze dla siebie rozwiązanie. Znajdziesz tu...
Mąka to podstawa włoskiej pizzy. Idealna będzie mąka pszenna typ 00 - właśnie taka używana jest w oryginalnej pizzy neapolitańskiej. Jaki jest przepis na ciasto do włoskiej pizzy? Jaką mąką możemy zastąpić pszenną typ 00? Z czego można zrobić bezglutenową pizzę? Z...
Sprawdź, jak ugotować ryż bez torebki - biały i brązowy - na sypko. Jak ugotować ryż do sushi, by odpowiednio się kleił? A gdy masz ochotę na coś słodkiego, jak przygotować ryż na mleku i jakie przyprawy do niego dodać? Gdy ugotujesz za dużo sprawdź, jak przechowywać ryż w...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.