Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.
Co oznacza typ mąki?
Mąka powstaje z różnych roślin, ale w Polsce oznaczeń typów doczekały się mąka pszenna i mąka razowa. Możemy je kupić w kilkunastu typach. Każdy z tych numerów oznacza nieco inne właściwości i przeznaczenie mąki.
Typy mąki oznaczane są zgodnie z przepisami w zależności od tego, jaka jest w niej zawartość popiołu. Jak się to bada? Pobraną próbkę mąki spala się w określonej temperaturze. Spopieloną pozostałość bada się na obecność składników odżywczych, a sumę mnoży przez 1000. I tak w 100 kg mąki typ 500 jest ok. 0,5 g popiołu, a w 100 kg mąki typ 1850 - 1,85 g popiołu.
Jakie są typy mąki?
Każdy rodzaj wypieku wymaga zastosowania innej mąki. Najpopularniejsze, uniwersalne typy mąki pszennej “do wszystkiego” to 500-650. Zawsze warto mieć w domu taką mąkę, jednak gdy chcemy upiec lub ugotować coś specjalnego, przydadzą się bardziej dopasowane typy.
Typy mąki pszennej
-
typ 00
-
typ 450 (tortowa)
-
typ 500 (krupczatka, poznańska, wrocławska)
-
typ 550 (luksusowa)
-
typ 650
-
typ 750
-
typ 850
-
typ 1400 (sitkowa)
-
typ 1850 (graham)
-
typ 2000 (razowa)
-
typ 3000 (z pełnego przemiału)
Z mąki pszennej uzyskamy wypieki delikatniejsze, mniej wyraziste w smaku, dlatego mąka pszenna wykorzystywana jest do ciast, które mają stanowić bazę uzupełnianą dodatkami, jak w przypadku pizzy, pierogów czy biszkoptów. Ciasto z mąki pszennej dobrze wyrasta, jest puszyste.
Typy mąki żytniej
-
typ 580
-
typ 650
-
typ 800
-
typ 950
-
typ 1400 (sitkowa)
-
typ 1850 (starogardzka)
-
typ 2000 (razowa)
Wypieki z mąki żytniej są wyraziste, bogate w witaminy i mikroelementy, pozwalają na dłużej zaspokoić głód. Mają także wyższą wagę niż wypieki pszenne. Ciasto z mąki żytniej tylko trochę zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Użyj kodu: kochamherbate20
Jaką wybrać mąkę do chleba, jaką do ciasta?
Dobrze dobrana mąka pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem wypieku. Im wyższy numer, tym ciasto z takiej mąki będzie ciemniejsze, o bardziej wyrazistym smaku, sycące na dłużej. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto sprawdź, jakiej mąki potrzebujesz:
-
mąka na tort, biszkopty - najlepsza będzie pszenna typ 450
-
mąka na ciasta kruche, babki - pszenna typ 500
-
mąka na pierniki - żytnia typ 800
-
mąka na makaron, pierogi, kluski - pszenna typ 500, żytnia typ 580
-
mąka na pizzę - pszenna typ 500-850
-
mąka na delikatną włoską pizzę - pszenna typ 00
-
mąka na ciasto drożdżowe - pszenna typ 500-650
-
mąka na bułki, chałki - pszenna typ 650, żytnia typ 580-650
-
mąka na chleb - pszenna typ 1400-2000, żytnia typ 580-1850