1. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Miód wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj i od razu zdejmij je z patelni. Lekko osącz z nadmiaru miodu.
3. Orzechy układamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Sherry wlej do rondelka i podgrzej, aż się zagotuje. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw, aby się moczyły przez około 1 godzinę.
5. Do dużego rondla wlej 2 l wody, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykryj je papierem do pieczenia lub obciąż małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotuj, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie.
7. Złociste gruszki wyjmij łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).
8. Gruszki wkładamy do naszego karmelu z lawendą, aby się nim całkowicie pokryły.
9. Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.
Przepis inspirowany wpisem w serwisie MojeGotowanie.pl