Jak przygotować klopsiki?
1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:
1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi.
Prawda, że łatwe i przyjemne ? A do tego pochodzi prosto z warsztatu kulinarnego sieci sklepów IKEA ze Szwecji :)
Smacznego!
P.S. Przepis przygotowany przez IKEA.